perjantai 24. elokuuta 2012

Facebook + Exä = ExFacebook

Facebookin täytyy olla paholaisen keksintö.

Mark Zuckerberg halusi muutama vuosi sitten kehittää nettiohjelman, jolla koulukaverit voisivat pitää yhteyttä toisiinsa myös opiskelun jälkeen. Ohjelmasta paisui valtava paholaisen laitos, jota käytetään myös alkuperäiseen tarkoitukseensa - pitämämään ystävyyttä yllä - mutta myös löytämään uusia ystäviä ja löytämään vanhat ystävät. Facebookin avulla voi myös erottaa ystäviä toisistaan.

Facebookin parisuhdepäivitys on aiheuttanut ainakin yhden murhan, kun ex-avomies murhasi ex-avovaimonsa ja tämän kumppanin tämän päivitettyä profiiliinsa uuden parisuhteen. Intiassa vaimo haki avioeroa, kun mies ei suostumaan päivittämään parisuhdettaan "Naimisissa"-olevaksi. Minkä Facebook on yhdistänyt sen vain Facebook erottakoon.

Mieheni ja Toinen Nainen olivat pari jo ennenkuin mieheni tapasi minut (eli ehkä minä olen sittenkin se Toinen Nainen). En tiedä olivatko heidän välinsä menneet poikki jo ennen minun astumistani kuvioihin vai vasta sen jälkeen, mutta jonkinlainen liekki on jäänyt kytemään koko avioliittomme ajaksi. Viime joulukuussa he tapasivat jälleen, Facebookissa. En tiedä kumpi teki aloitteen, mutta onko sillä nyt enää sen suurempaa väliäkään.

En tiedä missä vaiheessa mieheni on alkanut haikailla entisten heilojensa perään ja kuinka moni muu hänen Facebook kavereistaan on exä. Jossakin vaiheessa hänelle ilmestyi paljon "entisiä luokkakavereita" kaverikseen, kaikki yllättäen naispuolisia, joista hän ei ole koskaan puhunut. Tunnen monta hänen naispuolista kaveriaan, osa myös minun kavereitani ja heistä kukaan ei ole ollut exä tai miehelläni ollut mitään (ainakaan kovin vakavaa) kiinnostusta heitä kohtaan. Samanaikaisesti aloin ihmetellä, että hän ei enää päivittänyt statustaan, vaikka tapahtui jotakin mielenkiintoista. Kerran hän kysyi, olinko nähnyt hänen päivityksensä eräästä molempia koskevasta asiasta (taisi liittyä muuttoomme) ja sanoin, että en, sillä en ollut sitä nähnyt. Mieheni näytti sen profiilistaan ja huomasin, että yksityisyydeksi oli laitettu "Kaikki muut paitsi "Jääkarhu". Kysyin, miksi hän oli klikannut minut pois päivityksistään. Hän väitti, ettei ole niin tehnyt ja että Facebook on tehnyt tämän ihan omatoimisesti. No just joo. Niinhän se yleensä tekee. Osaa lukea käyttäjänsä ajatukset, fiksu saitti kun on.

Mutta Facebook ei osaa pitää salaisuuksia, jos käyttäjä ei osaa sitä määrätä niitä pitämään. Olen saanut paljon informaatiota Toisesta Naisesta juuri FB:n avulla. Kun tietää nimen, Google tietää loput. Sen jälkeen ihminen, jolla on vähänkään julkista elämää, ei ole enää piilossa.

Tiedän Toisen naisen nimen. Hänen osoitteensa ja puhelinnumeronsa. Tiedän hänen aviomiehensä ja lapsensa nimen. Olen nähnyt hänen kuvansa ja tiedän mitä hän tekee  ammatikseen. Näillä tiedoilla voisi saada jo kunnon kolmiodraaman aikaiseksi. Kirjailijalle hyvä aihe hyödynnettäväksi.

Entä jos soitan hänelle? Entä jos soitan hänen aviomiehelleen (no kuulema tulevalle exälle)? Entä jos junailen samaan paikkaan seuraavan kerran kun mieheni sinne menee ja olen ihan "hupsis, mites tässä näin kävi"? Entä jos "tarvitsen Toisen Naisen ammatillista apua"? Entä jos kuitenkin teen kaiken itselleni helpommaksi ja annan asian olla?

Mutta, osataan sitä muuallakin maailmassa. USA:ssa 1 viidestä avioerosta väitetään Facebookin aikaansaamaksi, Britanniassa 1 kolmesta. Molemmissa maissa tekstiviestideittailu ovat kuitenkin vielä number one.

Facebook aiheuttaa avioeroja USA:ssa

Facebook flirttailuko vaarallista?

Ja osataan myös Briteissä

Pettäminen Facebookissa


Kliseesoppaan on mieheni siis lusikkansa työntänyt. Maistelkoon sitä nyt sitten niin kauan kuin maistuu. Ehkä Facebookista löytyy vielä lisääkin lusikoitavaa.

Ei kommentteja: