torstai 1. marraskuuta 2012

Au Pair

Sveitsissä oli pitkään perinteenä, että jompikumpi vanhemmista jäi kotiin hoitamaan lapsia perheen kasvettua pienillä tossunkuluttajilla. Päiväkotien kuukausimaksut olivat niin huimat, että vain rikkailla oli niihin varaa ja yleensä oli halvempaa, että toinen vanhemmista jäi kotiin tai plus-miinus-nollatilanne, jossa vähemmän tienaavan vanhemman palkka meni lasten hoitokuluihin. Yleensä tämä kotiinjäävä vanhempi oli äiti.

Jossakin vaiheessa myös äidit alkoivat luoda uraa ja perheisiin alettiin palkkaamaan hoitajia, joko normaaleja omassa kotonaan asuvia tai sitten perheeseen muuttavia - no Au Paireja tietysti. Suomalaisilla Au Paireilla on Sveitsissä hyvä ja luotettava maine ja omaan tuttavapiiriini kuuluu montakin ihmistä, joka on itse ollut tai jonka perheessä joku on ollut Au Pairina Sveitsissä.

Tuossa taas yön hiljaisina tunteina tuli mieleen, kun sitä räsynukkea en jaksanutkaan piikittää, että miehenihän sanoi jo alkuvaiheessa, että halusi minut tänne vain lapsemme vuoksi. Ensin asetin itseni tässä kämpässä vähän alivuokralaisen asemaan, vaikka en vuokraani pystykään maksamaan. Mutta nythän mä vasta hokasin, että Au Pairhan minä perskutarallaa olenkin. Asun mieheni yksinhuoltajaperheessä omassa huoneessani ja pidän huolen siitä, että lapsella on ruokaa, laitan sen aamulla kouluun, pesen pyykkiä, siivoan ja hoidan juoksevia asioita.

Eli, koska mieheni - työnantajani - ei ole maksanut minulle sopivaa palkkaa tekemistäni töistä, voisinko mahdollisesti ottaa yhteyttä johonkin Au Pair - liittoon tai muuhun sellaiseen? Niin no, työsopimustahan mulla ei ole, mutta työnantajani saattaisi saada noottia myös siitä, sekä siitä, että työaikojani ei ole rajattu, vaan joudun olemaan läsnä 24/7. Paljonkohan Au Pair saa ruuan ja majoituksen lisäksi taskurahaa? Eihän voi olla oikein, että Au Pair joutuu hakemaan koko ajan muita töitä selvitäkseen normaaleista kuluistaan,m kuten esimerkiksi talvivaatteiden hankinnasta ja tuopposesta silloin tällöin perjantai-iltana, joka sekin pitää tosin kotona/työpaikalla ryystää, kun työnantaja leilettelee missä sattuu kertomatta kenelekkään.

No olihan silloin pari viikkoa sitten yksi satku jätetty jääkaapin oveen, mutta ei se taida ihan riittävästi olla kuukauden työstä, vai onko?

Mutta ensi viikolla Au Pair-Jääkarhu saa vieraan: verho-ostoksille tulevan Prinsessan! Pienen hetken, muutaman päivän, Jääkarhu saa maistaa sitä elämää, mitä elämä Sveitsissä kaikkien laifstailplokien mukaan pitäisi olla: kenkäshoppailua Bahnhofstrassella, kuohuviinin ryystämistä trendibaarissa, shoppailua merkkiliikkeissä ja Latte Macchiatoja Sprünglin kahvilassa Paradeplatzilla!

Jääkarhu odottaa niin, ettei meinaa housuissaan pysyä!

Ei kommentteja: