maanantai 25. maaliskuuta 2013

Alfauros - osa 3 aka "Kun Alfauros tapasi Angry Birdsin"

Joskus, kun asiat eivät lankea eteen, kuin Manulle illallinen, 
on otettavat ohjat omiin käsiin.
(Eli Sveitsissä leivotaan ripsi riisipiirakat itse
Kysyin mieheltäni, onko hänkin huomannut sen, että Alfan kanssa neuvotellessa hänen  jokaista sanaansa kuunnellaan ja jos hän jotakin pyytää, se tehdään. Vähän niinkuin huomaamatta päällepäsmärimäisesti. Mieheni oli ihmeissään: "No ei kai nyt sentään. En ole huomannut..." Vaikka hän on ehkä enemmän Alfan kanssa kosketuksissa kuin minä.

Neuvottelen tulevista tapahtumista mielelläni Alfan kanssa. Siinäkin tapauksessa, ettei välillämme olisi mitään ylimääräistä elektroniikkaa ja salamointia, olisin nauttinut siitä, että vastauksia kysymyksiin ei tarvitse kaivaa nenän kautta, vaan ne tulevat suoraan kysymykseen heti ja suorana. Kieroon kysymykseen pilke silmässä myös vastaus tulee kierona ja pilke silmässä. Mitään ei tarvitse jättää arvailun varaan ja asiat rullaavat eteenpäin. Ensimmäisen työneuvottelumme pienen hämmennyksen ja oman reviirin etsimisen jälkeen olemme löytäneet kumpikin hyvin paikkamme jäerjestyksessä niin, että molemmat tietävät, että toisen lupaamaan asiaan pystyy luottamaan. Toisin kuin sairauslomalla olevan Sihteeri Näpsän kanssa. Kuulema.

Tämän kuukauden aikana olen kiinnittänyt huomiota siihen, että kaikki, mitä Alfa "käskee", tulee tehdyksi, eikä kukaan sano vastaan. Alfa ei kuitenkaan oikeastaan käske, vaan pyytää ja aina muistaa mainita: "Jos siitä vain ei ole sinulle liikaa vaivaa." Toisena vaihtoehtona on: "Tekisitkö tämän, vaan hoidanko minä?" Höysteenä ja mausteena on aina ystävällinen katse silmissä ja aurinkoinen hymy huulilla. Kenenkään en ole kuullut sanovan, että ei se nyt käy tai teepäs sinä se nyt. Kukaan ei myöskään ilmeisesti ole huomannut, miten heitä käskytetään. Alfalla on myös tapana saada aina viimeinen sana, olipa kysymys neuvottelusta tai sähköpostiviesteistä.

Kun Alfa hoitaa asian itse, silloin se tapahtuu heti, eikä huomenna. Alfa on  Duracell-pupu, joka saapuessaan paikalle aktivoi myös muut tekemään asiat mahdollisimman säntillisesti ja parhaansa mukaan. Ettei kysyttäessä tarvitse sanoa: "Sori, ei ollut aikaa, teen sen vaikka myöhemmin!" 

Sitten tuli taloon Jääkarhu. Angry Bird, jonka naama punoittaa varsinkin keittiön kuumuudessa.. Alfanaaras.

Kun Alfa kyseli pari viikkoa sitten, tekisikö Angry Bird heidän kokoukseensa muutaman pikku leipäsen, Angry Bird sattumalta sanoi, samalla tavalla hymyillen: "Sori, olen jo luvannut muuta..." Alfauros vastassaan Alfanaaras. Kaksi pitkäpinnaista persoonaa, jotka kumpikin pitää kiinni periaatteistaan. Kaksi henkilöä, joiden ajatukset kulkevat usein melko pitkälle samoja ratoja. Kaksi ilmeisen tasavahvaa persoonaa.

Mutta Alfauros tietää, mistä narusta vedetään, kun puhutaan Alfanaaraan kanssa. Parin minuutin hämmentynyt hiljaisuus. ("Oho. Se sanoi ei...") Hymy ei hyytynyt hetkeksikään, eikä ystävällisyys silmistä, jotka katsoivat koko ajan suoraan, eivätkä harhailleet nurkasta toiseen, kadonnut.

-"No voi harmi. Sitten minun pitää varmaan käydä ostamassa leipomosta."
-"Yhy"
-"Tosin ne ovat kyllä niin isoja ja haluaisin mieluummin vähän pienempiä naposteltavia keskustelun lomaan."
."Ahaa.... no, moneltako ne tarvittaisiin?"
-"Illalla kuudelta. Olisi niin paljon kivempi, kun sinä ne tekisit."
-"No, oikeastaan ennätän kyllä. Mulla on sovittuna meno vasta vähän myöhemmin...."
-"Sinä tekisit ne kuitenkin niin paljon fiksummin... Mutta vain, jos siitä ei tule liikaa stressiä..."
-"No ei nyt sentään. Kyllä minä muutaman leipäsen pyöräytän ennen menoani...."
-"Oikeastiko? Mutta vain jos vain sinulla oikeasti on aikaa! Ja anteeksi, että tämä tuli niin lyhyellä varoitusajalla!"

Niinpä lankesi myös Jääkarhu loveen ja viimeisen sanan saa ymmärtää, miten kukin haluaa!

Mutta osaahan se Angry Birdikin omassa valtakunnassaan, keittiössä, pelata samoilla eväillä ja sanoilla.  Ellei siitä ole liikaa vaivaa.

Viikonloppuna Alfalla oli ulkomaalaisia vieraita, joille tarjosimme muutaman paikkakuntalaisen lisäksi työpaikallamme illallisen. Ruokailun jälkeen, kun kaikki muut olivat paikalta kadonneet, tuli Alfa keittiöön auttamaan. Ihan kysymättä lupaa. Kun siitä ei ollut liikaa vaivaa.

Angy Birdsin kanssa ei välttämättä mahdu monta henkilöä keittiöön samaan aikaan, mutta kyllä sinne yksi Alfauros saadaan aina mahtumaan.

Ei kommentteja: