keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Maailmanhistorian aivopieruja

Pieni pragmaatikkosieluni heräsi horroksestaan lueskellessani tämän vuoden aikana erilaisia elämää jalostavia mietelauselmakirjoituksia netistä ja kirjahyllystäni etsiessäni vastauksia kysymyksiini. Alussa monikin ajatelma tuntui järkeenkäyvälle, mutta jossakin vaiheessa kaikenmaailman kliseisyys alkoi tökkimään, ja tulin siihen tulokseen, että ajatelmat eivät toimi kokonaisuutena, ainoastaan tietyssä tilanteessa, ja kokonaisuudesta irtirevittynä, pienenä pisarana valtameressä.

1. Mikä ei tapa, se vahvistaa (Nietzche)

Yksi lempisanonnoista, jota käytetään aina ja kaikkialla epäonnen seuratessa ja vastoinkäymisten tiputellessa esteitä kohtalon tielle. Friedrich oli kyllä sanoissaan niin väärässä kuin vain voi olla. Se mikä ei tapa, se ei tapa. Se mikä ei tapa, se ei kyllä aina oikeasti vahvistakaan. Se vain ketuttaa, kuten olen jo pariin kertaan aikaisemmassa vaiheessa todennutkin. Mitään hankalien elämäntilanteiden kohtaamisesta aiheutuvaa vahvistumisen tunnetta en ole vieläkään päässyt tuntemaan, sitä  ei ole osallani annettu. En kyllä minkään tappavankaan edessä ole vielä oikeasti ollut, mutta ne asiat, mitkä ovat elämässäni tapahtuneet, ovat satuttaneet, tuoneet iloa, opettaneet asioita, heikentäneet omaatuntoani ja fysiikkaani, saaneet itkemään. Mutta vahvistaneet. Ehei. Minua on vahvistanut paremminkin kaikki positiivinen, mitä aina silloin tällöin elämässäni tapahtuu: lapseni syntymä, ystävien tuki, onnistuminen jossakin, mitä olen kauan yrittänyt, taistelun voittaminen elämää vastaan.

Elämässäni kokemani kärsimykset eivät ole jalostaneet minua ja luonnettani millään tavalla. Ne ovat saaneet minut vain katkerammaksi, kyynisemmäksi, epäilevämmäksi ja onnistumista pelkääväksi. Jättäisin ne ihan mielelläni aikajanaltani pois ja olisin tyytyväisenä sen verran jalostumattomampi...

2. Aika parantaa haavat...

Kissan pierut parantaa, ainakaan pysyvästi. Aika saa haavat piiloon ja arpeutumaan, mutta repii ne aina sopivan tilaisuuden tullen auki uudelleen. Eivät ne minnekään katoa.

3. Paineen alla syntyy timantteja.

Ei synny. Paine tiivistää vain kovaksi ja katkeraksi, rumaksi, tummaksi möntiksi. Kaunis timantti syntyy vain  rakkauden, hellyyden ja koskettamisen taidon esiintuomana.


4. Count your blessings - laske siunauksesi (englantilainen sanonta).

Eli ole onnellinen siitä, mitä sinulla on.

Joissakin tilanteissa siunauksiensa laskeminen masentaa, kun ne jäävät armottomasti kirousten alle. Jos ei ole mitään, mitä laskea, mitä sitten?

5. Onni syntyy elämän pienistä asioista.

Jos suuret linjat eivät ole kohdallaan, ei pieniä hataria harakanvarpaiden vetoja edes näe. Niitä ei osaa etsiä kaikkien risteilevien suurten ja sekavien linjojen seasta. Pienistä asioista pystyy nauttimaan vasta, kun kaikki muu on enemmän tai vähemmän kohdallaan.

6. Rakasta lähimmäistäsi, niinkuin itseäsi (Raamattu).

Mutta jos ei tule itsensä kanssa toimeen, olisiko lähimmäistä mielellään rakastettava silloin vähän, edes pikkiriikkisen enemmän?

7. Jos kumartaa länteen, pyllistää itään.

Mutta sehän on aivan yksi lysti. Ei aina tarvitse miellyttää kaikkia ja kaveerata kaikkien kanssa. Varsinkaan silloin, jos tuo kaveeraus on pelkkää silmänlumetta ja teeskentelyä. Puolensa saa valita. Jo ihan oman mielenterveytensäkin takia.

8. Zen-kirjallisuus.

Zen on. Se on juuri nyt, äskeisen silmänräpäyksen tuhannesosan ja seuraavan tuhannesosan välissä. Zen on. Se on itse koettava, sitä ei voi sanoin selittää. Miksi sitten jokainen itseään kunnioittava Zen-mestari on kirjoittanut kirjan, tuhansia sanoja? Tai vähintään pari mietelausetta.

Shut up and sit down!

9. Jääkarhun blogi luetaan ilman muuta tähän kastiin:

Vähän pierua vahvempaa,
mutta joku on varmaan saanut apuakin...

Mutta viimeiseksi jätin ihan tarkoituksella kauneimman helmen, herkkupalan, oikean sanontojen sanonnan. Jättää melkein sanattomaksi myös kahden kirkon palkkalistoilla olevan, neljän papin kanssa töitä tekevän Jääkarhun. Tähän ei voi sanoa oikeastaan enää muuta kuin Halleluja ja Amen!


10. Papin saarna löytyy allaolevasta linkistä:

Imatralaisen papin viisaudet 

6 kommenttia:

Prinsessa kirjoitti...

Tapu tapu, lisää! ;)

"Sitä saa mitä tilaa."
"Tikulla silmään sitä, joka vanhoja muistelee."
"Aurinko paistaa lopulta risukasaan."
"Työ tekijäänsä kiittää."
"Aika on rahaa."
"Jos ei sauna, terva ja viina auta, tauti on kuolemaksi."
"Suo siellä, vetelä täällä."
"Vituttaa kuin pientä oravaa."

JA PARHAIMMAT NYKÄSEN SUUSTA:
"Elämä on laiffii."
"Ehkä otin, ehkä en, so not, kunhan hyppy kulkee."
"Elämä on ihmisen parasta aikaa."
"Jokainen tsäänssi on mahdollisuus!"
"Se on ihan fifty-sixty miten käy."
"Rakkaus on kuin lankakerä - se alkaa ja loppuu."
"Kaikki on all right ainakin minulla. En tiedä, onko muilla."
"Huominen on aina tulevaisuutta."
"Asiat ovat sekaisin kuin Haminan kaupunki."

Jääkarhu kirjoitti...

Matti on kyllä tiivistänyt asiat niin, että mulla ei ole kyllä mitään lisättävää ;)

Emmi kirjoitti...


Kun elämässä kaiken menettää silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kultakerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niinkuin huomista ei olisikaan

Emmi

Jääkarhu kirjoitti...

Niin, tämähän on siitä biisistä ;) En aivan samaista itseäni siihen biisiin kokonaan, mutta mielestäni paljon asioita on hyvin kiteytettynä. Kuten juuri nämä lauseet.

Janis Joplin laulaa: Freedom is another word for nothing left to loose, mutta siinäkin on pueni fiba: mzös vapauden voi menettää.

Nimetön kirjoitti...

Lue Echart Tollen Läsnäolon Voima. Voin taata, että ajattelet asioista eri tavoin sen jälkeen. Ei ole mitään suuria linjoja, ei ole mitään suurta huomista. On vain tämä hetki.

Jääkarhu kirjoitti...

Tästä kirjasta ole kuullutkin jo jossakin vaiheessa. Ehkä pitää katsastaa, kunhan saan kirjapinon yöpöydältäni vähän pienemmäksi.

Kiitos vinkistä!