lauantai 3. elokuuta 2013

QinVuonna 1974 Kiinassa, eräässä Qin Shi Huangdin pikkukylässä lähtivät pitkän kuivuuden nuuduttamat maanviljelijät etsimään paikkaa uudelle kaivolle. Kaivettuaan jonkin aikaa, osui erään maanviljelijän kuokka johonkin muuhun, kuin hiekkaiseen maahan. Kovan, kuivuneen hiekan alta paljastui Terrakottasotilaan pää.

Kaivettuaan alueella vähän enemmän, ja vielä vähän enemmän, ja sitten vielä vähän lisää, alueelta paljastui yksi maailmanhistorien suurimmista - ei aivopieruista - vaan historiallisista löydöistä. Luojalle kiitos, että Kiinan kommunistinen hallituskin ymmärsi löydön arvon, eikä ahneuksissaan tai tuhovimmassaan pilannut koko alueen mahtavaa löydöstä, vaan suhtautui siihen sen ansaitsemalla kunnioituksella.

Löytö oli valtava, ja kun tietää, että suurin osa alueesta on jätetty vielä kaivamatta yksinkertaisesti siitä syystä, että pelätään ilman kanssa yhteyteen joutumisen - saasteet varmaan yksi suurimmista tekijöistä - tuhoavan esiinkaivetut teidonnäytteet, voi vain kuvitella, mitä maa vielä pitää sisällään. Sekä Qinissa, että myös maailman muilla argeologisesti arvokkailla alueilla. Meillä ei ole varmaan hajuakaan, minkä päällä oikeasti tossujamme kulutamme ja mitä pinnan alta saattaa löytyä.

Viime vuosina Terrakottasotilaat ovat päässeet kiertämään maailmaa ihan urakalla. Kuuleman mukaan myös Tampereella voi käydä ihastelemassa tuon ajan taidokasta, yksityiskohtaista käsityötä ja uppoutua hiljaa sisimmissään tuon ajan mysteereihin.

Sveitsin itsenäisyyspäivän 1.8. kunniaksi suuntasin tieni kuitenkin kohti lähempänä olevaa Berniä, jossa osa sotilaista ja muista taidonnäytteistä on esillä marraskuuhun asti. Jos aasialainen kulttuuri yhtään kiinnostaa, niin suosittelen lämpimästi käyntiä. Ihan missä päin maailmaamme tahansa.

http://www.qin.ch/

Ei kommentteja: